Hemma igen

Stig, son of Yapeco and Yngve. The place is Air Brussel office in Kinshasa

Gårdagen gick fort och lika varm var den. Vi packade ner våra persedlar och fick nu bättre plats sen Yngve delat ut alla 20 A4-halvpärmar om MSG:s utbildningsmaterial.

Vi har träffat alla vi ville träffa och de kan nu läsa in sig på MSG:s idéer och Focus Business School. Nu fick vi plats med ärenden till folk i Sverige.

På fm körde Augustin Yapeco hans son Stig och oss till Brussels Airlines kontor mitt i Kinshasa. Då åkte vi en boulevard som på en plats mitt i vägen har en minnestavla över Dag Hammar­skjöld som i sep 1961 dog i sina fredssträvanden för Kongo. Roligt att se hans namn. Vi känner oss stolta. Det gick bra att checka in.

Stig 19 år läser juridik och vill gärna studera i USA men sa ”Jag vill komma tillbaka till mitt land som jag älskar.” Vi blev glada över att höra detta. Kongo behöver mycket väl sina duktiga ungdomar.

Yngve och jag åt pommes frites på vår restaurang nära Nzo Binati och hade turen träffa vår favoritkypare en mkt vänlig och glad man.

På em kom parlamentsledamoten Oscar Luthelo Muller för att tala om ekohuset. Yngve tog upp denna idé med Oscar och en minister i regeringen för ett år sedan. Nu hade idén mognat hos Oscar. Han är mkt intresserad och bad Yngve och Yapeco ta reda på så mycket de vet om var man köper material. Det gäller att få tag på rätt solcellsutrustning. Yapeco får kolla i Kongo och Yngve i Europa.

Kl 18 hade Yapecos vän Teddy lovat komma och hämta oss inför flygfärden kl 22.
Hans privatchaufför kom inte förrän kl 19. Kl 18 hade vi via boardingkortet fått det till att planet skulle kunna starta en timma tidigare än vi trott, en mkt orolig timma.
Vi väntade på uppfarten vid de stora grindarna till Nzo Binati. Albert i köket bar ut en liten bänk så vi fick sitta.

Vår snälle chaufför Augustin satt med oss hela tiden. Dickens som var vår chaufför 2010 och Michel i köket satt på marken och väntade med oss.
Vi gick och mötte bilen och kom iväg. Teddys chaufför kör lika tufft som alla andra i Kinshasa. Man kilar emellan där det går, vänder mitt i en kö, tutar mkt och säger ifrån till sina medtrafikanter när det behövs. Vi hämtade Teddy på hans kontor och med honom i bilen kändes det lugnare.

Vid flygplatsen kunde Teddy gå vägar som andra inte får gå och fick oss förbi alla köer.
Den ngt snorkiga damen som kollade våra pass och ifyllda papper bad om en Coca cola men våra kongopengar var slut.

Yngve talade med tre äldre herrar som skulle med samma plan som vi och i lugn och ro kunde vi sitta ner och vänta. Båda flygresorna gick bra, byte i Bryssel till ett mindre plan och det var så skönt känna kylan. Bytte till långbyxor och tröja. På Landvetter blev vi vänligt mötta av Bernt Sköld som efter åtta resor känner att han längtar till Kongo.

Hemma var allt i sin ordning. Sture har tagit hem posten och Ann-Katrin har vattnat blommor. Yngve hämtade och skalade vår egen potatis och egna morötter. Vi njuter av att sitta vid köksbordet igen. Men rätt som det är talar vi om våra vänner och våra resor i Kongo.

När vi summerar månaden kan vi konstatera att vi haft och eller medverkat i 34 möten med en flera eller större samlingar. Vi har rest omkring 110 mil. Därutöver fick Yapeco och Augustin hämta lampor i Matadi, tur och retur 28 mil. Vi har bytt övernattningsplats 7 gånger.

Vi är oerhört tacksamma att vi förutom lite smärre åkommor varit friska och inga olyckor hänt oss. Tack alla ni som tänkt på oss och bett för oss. Vi har upplevt att det betytt mycket för oss. Vi hoppas att det vi påbörjat ska bli ett nytt kapitel i MSG med större spridning och påverkan till målmedvetet entreprenörskap i Kongoländerna.

Vi hoppas lite senare komma med en rapport om hur många och vilka som fått del av sponsringen av solenergilampor. Vi har gett kongoleserna i uppgift att samla in de uppgifterna. Alla lampor har fått en användare. En del har fått köpa på avbetalning. Vi hoppas det ska fungera så pengarna kommer in. Maximalt tre månader avbetalningstid.

En reaktion på “Hemma igen

  1. Åh så gott att ni är hemma efter denna fantastiskt intensiva resa med viktigt uppdrag! Roligt att ni får njuta av svensk vårsol i måttlig temperatur!
    Vi får fortsätta att be för arbetet!
    Amanda

Kommentarer inaktiverade.