Studiebesök

Bernt och Yngve kontrollerar motorn

Idag vaknade vi på Lisanga, CEC:s gästhem, i Matadi.  Det är många gäster här just nu så vi fick ett rum bredvid restaurangen tillfälligt. I kväll flyttade vi sedan in i Presidentvillan. Namnet ger väl sken av att huset är något alldeles extra, men så är inte fallet, men vi är nöjda. Här har jag också ett kontorsutrymme vilket är helt nödvändigt för allt kontorsarbete. Vi dokumenterar alla överenskommelser därav en hel del skriveriarbete.

Den här dagen var viken för studiebesök hos den första gruppen entreprenörer vi arbetade med. Studiebesöken är också ett led i vår uppföljning. Vi började hos Avel Biongo. Han investerade i 120 kycklingar. De är nu i full gång och värper mellan 90 – 105 ägg per dag. Axel berättar att han har två problem. Hönsfodret har gått upp med 60 % och äggpriserna är inte vad han önskar. Tyvärr kommer det in ägg från andra länder och de är billiga. Men importen kommer att stoppas enligt Axel till glädje för hönsfarmarna. Två hönor hade dött och en värpte inte. Han har planer att köpa nya kycklingar så att det blir föryngring. Vi mötte i stort sett en nöjd hönsägare.

Nästa besök gjorde vi hos Demba. Han har butik med diverse varor. Hans butik finns i ett område med butiker i massor, man ser alla typer av försäljning så långt ögat kan se. Det är en speciell upplevelse att besöka en marknad i Kongo. Det är en lukt och stämning som är alldeles enastående. Demba gör långa dagar, öppnar vid 8-tiden och stänger kl 23, ibland har han hjälp av sin fru och sina barn. Han säljer för mellan  20 – 40 000 kongofranc  per dag vilket motsvarar ca 20 –  45 US dollar. Han gör ett pålägg på 20 %. Han tycker att affärerna går bra.

Nästa företagare är Jean Pierre. Han är jurist och lärare men vill också vara entreprenör. Han har en anläggningsbil för transporter till väg- och husbyggen. Bilen är nu i slutskedet av motorbyte och övriga reparationer och bilen ska vara igång i nästa månad. Jeans chaufför kom och startade motorn och den verkade fungera väl.

Näste man var Philippe Nlandu. Hans ide var först att ha hönor och grisar eftersom han har en liten gård. Djuren drabbades av någon sjukdom så han blev tvungen att sluta med djur. Han handlar nu med cement från fabriken i Lukala, ligger utanför Kimpese. 12 ton hade han i lager. Han säljer i snitt 10 säckar per dag. Inköpspriset är 12 US dollar per säck och han gör ett pålägg på 1 US dollar.

Nästa företagare är en kvinna, Augustine. Hon har hönseri och har 735 hönor. Tyvärr har hon drabbats av hönstjuvar, de har tagit 200 hönor. Hönorna värper 620 – 630 ägg per dag. Augustine säljer sina ägg till restauranger, uppköpare och affärer. Hon har också drabbats av höjda foderkostnader men hon tänker tillverka foder själv. Dels kan hon få bättre och billigare foder genom egen tillverkning. Hönorna äter 125 kg foder per dag. När hönorna är 18 månader slaktas de. Augustine förnyar också beståndet med kycklingar med jämna mellanrum. När vi sett på hönseriet blev vi bjudna på en Coca-Cola. Det satt gott med en Cola i den kongolesiska värmen.

Siste man ut var Muditu. Våra mellanhavanden med honom har inte fungerat helt bra. Vi hade en bra genomgång och vi kom fram till en godtagbar lösning. Ett bekymmer för våra entreprenörer är skatt på alla varor man köper. I Sverige heter den ”mervärdesskatt” och här förkortas den TVA. Skatten är sedan några månader införd och är 16 %.

En reaktion på “Studiebesök

Kommentarer inaktiverade.