På hemväg

Inga-Nora in Matadi

Kl 9.15 åkte Julienne Kukangisa med oss ner till marknaden för att köpa bönor. Hon tog sedan en taxi till Nsanda för att välkomna en nyanställd man, Kasongo.

Vi har med oss jordnötter, sesamfrön och en grapefrukt. Alltsammans har odlats på Nsanda. Lördag när vi varit på Nsanda skalade Julienne och jag jordnötterna med visst bistånd av Yngve.

Vi som fortsatte mot först Kimpese var chauffören Augustin, hans morbror Clement Nyambudi, Yapeco, Yngve och jag. Kl 12 var vi framme med ärenden först till Nganga sedan till Tutondele, där en ung man heter Floden efter missionär Flodén.

Vi kom till Pilotvillan, där Hélén väntade med middag. Överraskningen var pommes frites, inköpta och goda. Vi fick passionsfrukt till efterrätt också mycket gott. Hélén skickade med två missionärsbrev att posta i Sverige. Ett är till Inga-Nora Jervgren och det andra är till Anneli Andreasson. Igår fotograferade jag flickan som fått Inga Noras namn, unga Inga-Nora i Matadi.

Vi fortsatte mot Kinshasa och Clement köpte en god frukt under vägen. Den heter mamosta. Vi körde om massor av bilar lastade med träkol. Utefter vägen finns också kolossala lager med träkolssäckar, det enda man kan elda med i städerna. Veden ryker för mycket och bildar sot. Träkol blir bara glöd.

Vi åkte i god fart och var framme i Kinshasa mellan 17 och 18. På Nzo Binati blev vi väl mottagna förutom att strömmen saknades. Augustin hade återigen huvudvärk och får nu prova Ipréntabletter. Clement hjälpte mig översätta att man bara tar en åt gången och högst tre per dag.

Vi har börjat skriva blogg till ficklampans sken men vet inte än hur fortsättningen går.

Tisdag, vår sista dag i Kongo, finns inplanerat ett sammanträde med en professor för att diskutera ekohuset, som Yngve har skissat och som redan för ett år sedan presenterades för professorn.

För övrigt blir det avstämningar med Nsimba Anderson och Yapeco. Vi kommer att göra en sammanfattning av tiden i Kongo Kinshasa. Vi hoppas kunna checka in i kväll eller morgon via nätet.

För övrigt lämnar vi in vårt pick och pack på Air Brussels kontor i Kinshasa.

4 reaktion på “På hemväg

 1. Tack för alla informativa och roliga blogg! Du har verkligen haft förmågan att beskriva era upplevelser på ett engagerat sätt Kerstin. Nu önskar vi er ”Bon voyage”! Bered er på att ni kommer frysa när ni kommer till Bryssel o Landvetter! Här är ingen kongovärme. Vi reser till Fr o Romaine med make Claude imorgon bitti; flyger till Paris o sedan tåg ner till Nime. Vi ser fram emot att få fira Påsken tillsammans med dem, samt hoppas på att få lite mer vårvärme där än här. Vi ses i Töve den 24/4.

 2. Det har varit intressant och spännande att på nätet ha fått ta del av era dagar i Kongo! Igår såg jag de första vitsipporna……… Välkomna hem!

 3. Fick Yngves e post meddelande igår.
  Vakande idag vid 03.30,kunde ej somna om.
  Då fick jag den strålande ide`n att gå in och läsa om MSG senaste rapporter men jag läste allt !
  Bra koncept (det visste jag innan).
  Bra och lättillgängligt material att ta del av.Trevlig blogg från senaste resan.
  All heder till Er alla som har ett sådant brinnande engagemang,ork och vilja. Hjälp till självhjälp är det bästa vi kan ge varandra i denna värld.

Kommentarer inaktiverade.