Söndag i Matadi

One of many choirs at Baobab church

Söndag morgon blev bilen hel igen och vi kunde åka i den till Baobab-kyrkan, en äventyrlig väg dit högt upp i Matadi. Yngve och jag fick sitta på stolar längst fram i kyrkan, där många deltagare hade palmblad i händerna. När flera från andra håll i Kongo hälsats välkomna fick vi komma fram och få högtidlig välkomsthälsning av pastorn Diangitukulu. Alla tycker det är roligt när Yngve säger tack på kikongo; ”Tutondele”. Kukangisa satt bakom oss och översatte predikan. Vi hörde säkert fem eller sex körer sjunga mycket rytmiskt och fint. Efteråt bjöd pastorn oss på dricka i sitt hem. Ordföranden var värd. Vi åkte till Lisanga och åt middag.

Yapeco hade ordnat möte med Rotarys sekreterare advokat Pascal Mutala. Yapeco körde oss till hans adress och vi väntade en stund innan han kom hem i bil. Det var en svår väg att sedan köra upp till hans mycket fina hus. Först var Mutala upptagen av ett par kunder. Vi talade med hans fru Monique som var intresserad av Sverige. När Pascal kunde vara med berättade Yngve om MSG:s arbete i Kongo och att Rotary Ulricehamn, som vill bistå MSG i Kongo, önskar kontakt med Rotary i Matadi för att genom dem kunna förmedla biståndet. Ulricehamn väntar sig brev från Matadi. Det utlovades. Pascal vill hålla kontakt genom Yapeco och önskar att även han blir medlem i Rotary Matadi.

På Lisanga väntade Yapecos dotter Signe. Yapeco och Kukangisa gick i förväg till Ungdomens Hus.

Vi pratade med Signe, tog foton och överlämnade två Alva-änglar, en till Signe en till Augustine.

Det var Signe som ville träffa mig, eftersom vi inte setts sedan 2010. Roligt se henne. Mamma Augustine och brodern Stig har vi träffat innan.

Yngve och jag gick korta vägen till Ungdomens hus, där flera i kommittén väntade. Yngves skolkamrat året 1961 – 62, Samuel, visade på det nyuppsatta innertaket. Pengarna var min födelsedagspresent år 2010.

Samuel berättade sin historia angående Sverige, där han lärde mera om ungdomsarbete och nu glädjen av MSG:s arbete i Matadi. Samuel presenterade alla deltagare, ungefär trettio personer.

De planerar två jubileer; ett för kommitténs bildande år 2000 och ett för de fem år som gått sedan Ungdomens hus invigdes 2010.

Vi talade efteråt med Samuels barnbarn Horly som i sitt arbete i Papa Social vill ha kontakt med försäkringsbolag i Sverige. Yngve vill försöka. Han uppmanade Horly att lära sig engelska om han vill komma till Sverige.

På Lisanga kom Clement Nyambody från Nsanda och jag fick foto på Kukangisa och Clement.

När vi satt och pratade kom Mama Matila med sin son Oscar Luthelo tillsammans med Samuel Nkailu. Oscar Luthelo ordnar möte angående energihus med en professor på tisdag.

Nu vet vi från Edi Diafukana i Luozi att lamporna är slutsålda. Nu kommer alla till glädje.

Pannkakor till kvällsmat söndag kväll, smakar precis som svenska.

Yngve checkar in via datorn måndag kväll och vi lämnar Kongo tisdag kväll. Sverige väntar.

2 reaktion på “Söndag i Matadi

  1. Nu har vi inte många kvällar kvar när vi får läsa roliga (!) blogg från Kongo. De har gett oss stor glädje och uppmuntran. Tänk, att alla lampor blivit sålda…det var ju er önskan. Ett bevis på att ni går Guds vägar. Vi har haft kvällsgtj., med mycket få delt., inte mer än 20 pers! En Palmsöndag!! Vi gissar att det var betydligt fler gtj.deltagare i Baobabkyrkan…! Så roligt det måste kännas för dig Kerstin att du fått se konkret vart födelsedagspresenten 2010 blev av – ett helt tak!
    Här hemma hos oss har vi ikväll börjat lägga fram det viktigaste inför vår Fr-resa tisd. morgon. Vi önskar er allt gott nu de sista dagarna i Kongo och
    VÄLKOMNA HEM!

  2. Tack för alla rapporter under resan! Så otroligt många möten ni hunnit med! Gott att lamporna är sålda, blir till mycken glädje! Kul att di fick se ”ditt” tak!
    Sverige väntar!!!

Kommentarer inaktiverade.