Söndag morgon

Paroisse du plateau Temple du centenaire

Under mitt morgonpass kom det in en fyrfotagäst och skrek lite ömkligt på hjälp. Men när han parkerat i en bekväm fåtölj blev han tyst och somnade. För en personal pekade jag på den nye hotellgästen. På direkten hämtades en sopborste och ut åkte katten fortare än kvickt. Tur man inte är en katt och får en sådan brysk behandling. Vi tvåbenta gäster blir väl behandlade och får en god service.

Vattnet fixades igår men idag var det borta. Men jag hade en hink vatten i reserv. Dessutom har jag utvecklat systemet med en avsågade 1,5 liters vattenflaska som jag öser vatten över huvet med, dels spar jag vatten och en hand fri för tvagning. Det gäller att leva upp till det vi lär. Minimera resursåtgången och effektivisera för att få ut mesta möjliga.

Ytterligare ett glädjeämne när jag kom ner: min dator hittade nätet på direkten och uppkopplingen är bra. Det gjorde att jag kunde skicka gårdagens blogg. Nu får vi hoppas att det står sig.

Halvtio tog vi taxi till Platåkyrkan, ett stort och stiligt tempel. Det finaste jag varit inne i, i Kongo. Skulle tro att den rymmer ett par tusen och strax efter att gudstjänsten börjat var den fullsatt. På läktaren stod kören och sjöng och deras insats var njutbar. Deras hornmusikkår medverkade ett par omgångar med marscher. De spelade också till den gemensamma sången. De hade ett finurligt sätt att fylla kyrkan framifrån. De bakre bänkarna var avspärrade till en början. När främre partierna var fyllda togs avspärrningen bort. Ett bra sätt att inte låta sengångarna gå fram i kyrkan och störa men också lätt för dem att slinka in obemärkt.

Idag var vi flera svenskar i gudstjänsten, ett tiotal. Det var från Lidingö folkhögskolan, de är här 5 månader och det ingår i deras utbildning. Maria Lorentsson, bor och arbetar här permanent, Astrid Ståhlberg, reseledare och utbildare i entreprenörskap och några volontärer från Gothia Cup. Det var en innehållsrik gudstjänst och hela 28 punkter innehöll den och varade från tio till halv ett.

Av bilparken att döma utanför kyrkan förefaller många av medlemmarna vara välbärgade. De flesta bilar var stora nyare stadsjeepar av japanskt ursprung.

Bernt och jag åt middag tillsammans med Astrid på en för henne känd restaurang och efteråt pratade vi erfarenheter från Kongo och det utbildningsmaterial vi arbetar med. Vi fick ett halvt löfte att hon kommer på onsdag och gästföreläser hos oss. Efter det tog vi en middagslur.

Annicet hade TV tekniker här och de installerade en stor TV skärm på väggen i vår utbildningssal som vi kopplar vår dator till för Power Point och bildvisningar. Nu börjar våra elever komma. Vi har hälsat på två från Boko och fler hoppas vi är på gång. I morgon kl 08.00 kör vi igång prick och sengångare accepterar vi inte.