Åska och regn

The four legs hotel guest has parked in a armchair

Dagen började med åska och regn, ordentligt men inte som spö i backen, och när jag kom ut på loftgången utanför mitt hotellrum var det omkring 25 grader varmt kl fem på morgonen så nu växer det så det knakar. Inte undra på att ett akaciefrö blir ett avverkningsbart träd till sågtimmer på 15 år. Vilken möjlighet till skogsbruk som utnyttjas idag till ringa del. Enorma möjligheter.

Det krävs förmodligen en radikal omvändelse för att kongolesen ska se och förstå detta. Till detta kan läggas att utlänska företag är här och tar hand om skogen. Paul, en av våra deltagare klagade högljutt igår på detta förhållande. Det är tydligen regeringen som ger tillstånd. Men människorna på orten får ingen glädje av ”sin” skog. Det handlar om kambara, limba och carbon, träd som kan vara runt 1 m i diameter och betingar ett högt pris.

När jag tittade ut efter moronpasset vad det mer en kanal än gata utanför hotellet med lite öar här och där som gångtrafikanterna försökte att hoppa emellan. I hotellentrén rann det små bäckar. Några skador blir det inte, golvet är klinker på betong och avlopp finns här och där. Det är bara att fösa iväg vattnet till närmaste avrinningsställe. Den närmaste grannen byggde fördämningar framför sitt hus medan han vadade i vattnet med sina flip flop. Mitt över gatan höll butiksägaren på att ösa vatten med en plasthink över sin fördämning som var gjord i en halvcirkel utanför entrén.

KL08 hade det kommit tre elever. Efter tre timmar hade alla kommit utom en. En sådan här dag finns det giltiga ursäkter för sen ankomst eller att utebli helt. Det är inte så lätt att ta sig ut när mycket flyter omkring och på låglänta ställen är det översvämningar. Man måste finna sig i naturens nycker.

Idag arbetade vi med produktionskalkyl och de skulle räkna fram kostnaden att bruka 5 hektar med maniok, majs och jordnötter. Det var svårare för våra vänner än vi trodde. De ville blanda ihop kostnader och intäkter. Det var också svårt att förstå de enheter som vi räknar med. T ex vad en mandag är, att det handlade om en dag och en arbetare var inte helt klart. Sedan är det inte helt lätt att få struktur på samtalet att en och en har ordet. Det vill gärna bli prat i mun på varandra och lite polsk riksdag över det hela. Men de lyssnar också när man kräver skärpning.

Kommentarer inaktiverade.