Resdag

Samtal med Lili Migabo, blivande volontär i Kinshasa

Samtal med Lili Migabo, blivande volontär i Kinshasa

Efter sedvanliga hygieniska aktiviteter i tidig morrontimma åt vi till frukost gröt gjord på Eko-Jerkers müsli från Flakeberg, Sverige, även kallad Sibbarps gröt. Till den gjorde vi mjölk av pulver och vatten. Faktiskt riktigt god mjölk.  Därmed lade vi grunden till en hälsosam dag. Därpå hade vi två möten med förhoppningsvis två blivande volontärer för MSG. Vi har idéer hur de skulle kunna arbeta med utbildning av blivande entreprenörer. Vi återkommer till detta när vi får lite mer kött på benen. Kl 10 var mötena avklarade. Då gav sig kaffesuget till känna och det botades med en kopp kaffe med lite tilltugg.

I dag var det resdag. Kl 11 bar det av till Kimpese, en resa på 24 mil. Halvvägs tog vi in hos en riktig entreprenör, en robust kvinna med restaurang, för att svalka våra strupar, härligt med kyld Fanta och Coca-Cola. Bananer och kex hade vi med oss. Medan vi intog dryck och tilltugg stekte ägaren fisk i olja till sina matkunder på sin lilla kolspis, som liknar en liten perforerad tunna som stekpannan står på. Idag har värmen varit påtaglig, en bra bit över 30 grader.

Efter ytterligare några mil stannade vi i Inkisi för att besöka Damas och hans fru Aline, båda entreprenörer som fått support av MSG. De båda fick redogöra för sina verksamheter, ett antal svårigheter radades upp, för Damas med väderlek och förflyttning, för Aline blev det ändrade planer från att starta syateljé till att arbeta med ”trading”. Vi gick igenom hur bokföringen ska läggas upp och hur redovisningen skall göras till oss. Ett nytt avtal lades upp med Damas. I skuggan under ett mangoträd förlade vi detta möte. Till avslutning blev vi inbjudna och serverade Coca-Cola, jordnötter och bananer.

I Kimpese blev vi översvallande välkomnade av Nganga med fru Nsiki. Ett härligt pensionerat par. De har två döttrar och tre söner. Äldsta dottern bor med sin familj i New York och äldste sonen i Paris. Yngsta dottern kom hem och hälsade på oss. När vi kom in här så kunde vi konstatera att Kongo är kontrasternas land. De har ett fint hus med luftkonditionering. Vi kommer alltså fem svenskar och Yapeco. Först fick vi dricka oss otörstiga med tre sorters juice, lite senare blev det middag med stekt kyckling, ris, potatis, maniok, tomater och andra för mig okända grönsaker, men goda, till dessert bananer.

En reaktion på “Resdag

 1. Hej!

  Jag läser med stor glädje rapporterna från er resa!
  Innan ni åkte glömde jag att säga att jag är mycket tacksam om ni kan ta med hem från Luozi de brödfat som Koko lovat att göra åt oss. Jag skickade pengar med Edi när han var här och kommunicerade också med Koko via sms. Gunnel Jönsson brukar vara förmedlare av korgarna. Jag har meddelat henne. Tack för hjälpen!
  Ha det riktigt bra och hälsa alla vänner i Kongo!
  Allt gott!
  Ulla Lind

Kommentarer inaktiverade.